Sucul Doğa Eğitimi

Hayatımızı ve Kültürümüzü Şekillendiren Su: Ekosistemler, Biyoçeşitlilik ve Koruma


Aşağıdaki açılır panelleri kullanarak planlanan eğitim programı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Etkinlik Yeri: İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun-Hatay

Etkinlik: İlk gün etkinliği tanışma ve 8 gün boyunca yapılacak uygulamalı derslerin teorik anlatımı şeklinde olacaktır. Ayrıca Lise (9-11. Sınıf) öğrencilerine sahada karşılaşabilecekleri canlıların tanıtımı yapılacaktır. Bunun için gün boyu verilecek dersler şunlardır:

  1. Sucul Ekosistemler: Tatlısular, Göller, Denizler
  2. Tatlısu ve Deniz Canlıları: Balıkları, Kabuklular ve Yumuşakçalar, Plankton (Zoo-, Fito-)
  3. Besin Pramidinde Sucul Organizmalar
  4. Su Kirliliği ve Su Havzalarının Yıkımı
  5. Koruma Plan ve Uygulamaları
  6. Doğa Fotoğrafçılığı

Etkinlik Yeri: Seydi Deresi ve Höyük Deresi, Arsuz-Hatay

Etkinlik: Tatlısuların kaynak bölgelerinin ve buralardaki canlıların tanıtımı için Seydi deresinin incelenmesi yapılacaktır. Seydi deresi, Meryem Ana’nın da yıkandığı bir dere olarak bilinmektedir. Bu nedenle tarihi ve kültürel bir öneme de sahiptir.

Höyük deresi ve şelalesi canlılar ve su kirliliği açısından gözlemlenecektir.

Etkinlik Yeri: Hacı Ahmetli Deresi, Avcular Suyu ve Üçgüllük Köyü, Arsuz-Hatay

Etkinlik: Hacı Ahmetli Deresi Dinlenme (Rekreasyonel) etkinlikleri için yerel halk tarafından yaz aylarında yoğun olarak kullanılan ve bundan dolayı çevresi fazlaca kirletilen bir deredir. Bu dere incelenecek ve çevre temizleme etkinliği gerçekleştirilecektir.

Avcular Suyu üzerindeki şelalenin ve buradaki canlı çeşitliliğinin gözlenmesi yanı sıra Üçgüllük Köyü sınırlarında kalan doğal gaz çıkışı nedeniyle yanan kayalar ziyaret edilecek.

Etkinlik Yeri: Sugözü ve Karasu deresi, Kırıkhan-Hatay ve Asi Nehri, Antakya-Hatay

Etkinlik: Sugözü, suların kaynak bölgesine iyi bir örnek oluşturacaktır. Karasu deresi ise tarımsal su kullanımı açısından doğa yıkımının gözlemlenmesi için iyi bir örnektir.

Şehir merkezinde Asi nehrinin incelenmesi, Endüstriyel ve Evsel atıklardan kaynaklanan kirlenmeye vurgu ile çevre temizliği ve bu nehirdeki biyoçeşitliliğin belirlenmesine olanak sağlayacaktır.

Etkinlik Yeri: Çevlik Kumsalı, Samandağ-Hatay

Etkinlik: Kumsal ve kayalık kıyılardaki denizel canlıların belirlenmesi ve incelenmesi ve koruma yöntemleri ile denizlerde kirlilik ve yaşam alanı (habitat) yıkımı ele alınacaktır.

Deniz ve Toplum ilişkisi kapsamında denizin tarih içerisinde insan yaşamına etkisi Çevlik, Samandağ’da inşa edilmiş Titus tüneli gezilerek anlatılacak.

Etkinlik Yeri: Amik Ovası, Antakya, Hatay ve Harbiye Şelaleleri, Defne-Hatay

Etkinlik: Amik gölünün kurutulmasıyla oluşturulan Amik Ovasının gözlemlenmesi ve Amik gölü hakında bilgilendirme, yok olan türler ve yok oluş konusunda tartışma gerçekleştirilecek. Antakya Arkeoloji müzesi ve St. Pierre Kilisesi gezilecek.

Harbiye Şelaleleri’nin incelenmesi ve suyun sosyo-ekonomik ve kültürel etkilerinin gözlemlenmesi üzerine yorum ve tartışma yapılacak.

Etkinlik Yeri: İskenderun Körfezi, İskenderun-Hatay

Etkinlik: İskenderun açıklarında trol çekimi ve plankton örneklemesi gerçekleştirilecek ve Denizin İnsan yaşamına ekonomik katkısı, avcılığın yararları ve zararları anlatılacak, bilinçli avcılığın önemi belirtilecektir.

Trol çekim işlemi tamamlandıktan sonra ağdan çıkan balıklar ve diğer deniz canlıları üzerinden biyoçeşitlilik ve yabancı (ekzotik) türler vurgulanacaktır. Yorum, tartışma ve bilgi aktarımı gerçekleştirilecektir. Akdeniz’e özellikle Suveyş kanalı üzerinden giren balıkların (yabancı türlerin) yoğunluğu ve yerel türler üzerindeki etkileri anlatılacaktır.

Etkinlik Yeri: Gölbaşı, Kırıkhan-Hatay

Etkinlik: Göllerin statüleri ve ekolojik önemlerinin incelenmesi, durgun tatlısularda canlılarının gözlemlenmesi, göllerde kirlenmenin ve exotic balık aşılamasının doğal türler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için Kırıkhan ilçesindeki Gölbaşı gölünün ziyaret edilmesi.

Gölbaşı gölündeki biyoçeşitliliğin incelenmesi balık, plankton ve omurgasız canlıların örneklenmesi ve çevre temizliği etkinliği gerçekleştirilecek.

Etkinlik Yeri: İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, İskenderun-Hatay

Etkinlik: 8 gün boyunca toplanan örnekler laboratuvarda incelenecek, tanımlayıcı istatistik kullanılarak sınıf, familya, cins ve tür sayıları üzerinden biyoçeşitlilik belirlenecek. Endemik, yaygın, nadir, ekzotik, anahtar, şemsiye, tehlike altında tür gibi canlıların ekolojik ve koruma durumlarıyla ilgili tür tanımları uygulamalı analizlerle pekiştirilecektir.

Gözlemler ve analizler tamamlanacak, öğrencilerden yorum, eleştiri ve önerileri alınacak. Öğrenciler sunum hazırlamaya teşvik edilecek.

Etkinlik Yeri: İskenderun Teknik Üniversitesi, İskenderun-Hatay

Etkinlik: Öğrencilerin hazırladıkları sunumlar davetli ve istekli dinleyicilere sunulacak ve kapanış gerçekleştirilecektir.