TÜBİTAK desteği ile Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projeleri kapsamında İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin yürüttüğü “Hayatımızı ve Kültürümüzü Şekillendiren Su: Ekosistemler, Biyoçeşitlilik ve Koruma” projesi Hatay ili sınırlarında bulunan tatlısu ve deniz ortamlarından yararlanılarak yürütülecektir. Asi Nehri havzasında bulunan tatlısu kaynaklarından akarsuların ve göllerin ekolojik yapılarının uygulamalı olarak öğretilmesinde yararlanılacaktır. Denizlerin ekolojik yapısının değerlendirilmesi İskenderun Körfezi’nde ve Samandağ ilçesinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu ekosistemlerin barındırdığı canlılar (balıklar, yumuşakçalar, kabuklular ve plankton) sınıflandırmanın, biyoçeşitliliğin, besin zincirinin, yerel ve özgün (endemik) türlerin, yabancı türlerin ve bunların yerel ve özgün türler üzerindeki etkilerinin öğretilmesinde kaynak olarak ele alınacaktır. Ekosistemlerin ve barındırdığı canlıların korunması konusu da doğal yapının bozulması, kirlenme ve yabancı tür etkileri bağlamında ele alınacaktır.
Uygulamalı doğa eğitimi programı Arsuz’da Seydi Deresi, Höyük Deresi, Hacı Ahmetli Deresi, Avcılar Suyu ve Üçgüllük Köyü yanan kayaları, Kırıkhan’da Sugözü, Karasu Deresi ve Gölbaşı Gölü, Antakya’da insan eliyle yok edilmiş Amik Gölü ve Asi Nehri, Defne’de Harbiye Şelaleleri, Samandağ’da Çevlik deniz sahili ve İskenderun Körfezinde trol çekimini etkinliklerini kapsamaktadır.
Su ve insan etkileşimini gözlemleyebilmek için Antakya’da Hatay Arkeoloji Müzesi ve St. Pierre Kilisesi ile Samandağ Çevlik’te Roma döneminde inşa elimiş olan Titus Tüneli ziyaret edilecektir.
Projemiz 10 günlük bir etkinlik programı içerisinde iki hafta sürecektir. Etkinlik dönemi 17-28 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Lise (9., 10. ve 11. Sınıf) öğrencilerinin katılacağı etkinliğimizin katılımcıları Hatay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün gözetimi altındaki Çocuk Evlerinde barınan öğrenciler arasından belirlenecek olup proje bireysel başvurulara kapalıdır. 20 katılımcının yer alacağı etkinliğimize yeterince katılım sağlanamaması durumunda Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle Şehit ve Gazi Çocuklarının katılımı sağlanacaktır.
Eğitimlerimiz ücretsiz olup, katılımcıların eğitim sırasındaki tüm masrafları (konaklama, yemek, eğitim, ulaşım) TÜBİTAK bütçesi katkısı ile karşılanacaktır. Yerel tüzel ve kamu kuruluşlarının desteklerinden de gerekli olduğunca yararlanılacaktır.
Eğitim sonrasında katılımcılara “Doğa Eğitimi Sertifikası” verilecektir.
Projemiz TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında, 2018-2 çağrı döneminde 118B950 proje numarası ile desteklenmektedir.
Etkinlik tarihi: 17-28 Haziran 2019
Başvuru Durumu: Kapalı
Katılımcı listesi, Hatay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. Listeler hazır olmasına karşın sakıncalı durumların ortaya çıkmasını engellemek amacıyla açık katılımcı listesi SUDEG web sitesinde ya da başka yerde verilmeyecektir.